2010. május 28., péntek

Elindult a szervezés


2010 a fesztiválok éve! Ebből a tényből kiindulva gondoltam, hogy valami fesztivált kéne szervezni. De mikor és milyet? Divatosak manapság a "gasztro feszt"-ek, de most akkor milyen ételt ragadjunk ki ami jellemző is szerény kis falunkra? Nádasdi Jancsi bácsi (a Nádújfaluért Baráti Egyesület vezetője) épp most dolgozza fel a falunk történetét a kezdetektől napjainkig, és elmondta, hogy az általa talált írások szerint az Újfalusiak kedvelt tápláléka volt a paszuly (bab), a morvány (lakodalmi kalács), a túrós lepény és a molnár kalács. A jellegzetes palóc ételek mellett persze. A dolog itt kezd érdekes lenni, hogy tulajdonképp ezek egyike sem kimondott újfalusi kaja, ez még nem lenne baj, csakhogy a palóc ételeket két közeli falu is kisajátította. Kazáron pont a hét végén laskát és tócsnit sütnek, Mátraballán meg szinte az összes krumpliból készült kaját készítik a sztrapacskától a gancáig. Mit rendezzünk Morvány fesztivált? Sok vele a baj a tészta kelesztéssel, stb... Túrós lepény fesztivált? Drága a túró, nekünk meg szinte egy fillérünk sincs. Molnár kalács Fesztivált? Túl egyszerűnek tűnik, kevés a variálási lehetőség. Paszuly Fesztivál? Nem hangzana rosszul, viszont én a palacsintát néztem ki, nem kevésbé népszerű mint a bab, amit szintén az egész világon fogyasztanak, és felhasználása, elkészítése sokkal de sokkal sokszínűbb, mint a babnak, ráadásul igen közkedvelt édesség, amit húsosan, vagy vegának is el lehet készíteni, kinek-kinek saját ízlése szerint. Nádújfalu, és ezen keresztül természetesen Mátraterenye legyen híres a palacsintájáról!

Ennek jegyében a tegnapi napon a Nádújfaluért Baráti Egyesület vezetése összehívott egy 10 főbő álló szervezői stábot (köztük Gecse László polgármester), ahol ismertettem a terveimet a fesztivált illetően. Eleinte kétkedve fogadták és túl nagy falatnak tűnt, de végül ők javasolták, hogy legyen a fesztivál 2 napos, legyen benne folklór, zene, tánc, humor, teke, vásárosok, "sergő", céllövölde...:) Elindult tehát a szervezés, gyűjtünk gáztűzhelyeket, palackokat, PÉNZT, tojást, sátrakat, lisztet, PÉNZT, olajat, PÉNZT, tejet, szódát, PÉNZT...:)
Ön mivel tud hozzájárulni a fesztiválhoz?
Minden támogatásnak örülünk:)!

2010. május 26., szerda

Pár dolog a palacsintáról

Magyarország híres a palacsintájáról.
Teljesen mindegy, hogy előételként, levesbetétként, főételként, vagy pedig desszertként fogyasztjuk, Magyarországon óriási mennyiségben fogyasztják a palacsintát.

Palacsintát készíteni nagyon egyszerű. Tulajdonképpen három dolog kell hozzá ... mégpedig:

1. Egy jó serpenyő
2. Egy jó alaprecept
3. és egy csekély gyakorlat

A palacsintasütőt felhevítem, beleteszek fél ek olajat, vagy zsírt, körkörös mozgatással szétfolyatom, a felesleget visszaöntöm. Ezután mintegy 0,1 dl (egy tejmerőkanálnyi) tésztát a serpenyőbe öntök és szétfolyatom. Erős tűzön megsütöm és megfordítom. Édes, vagy sós töltelékekkel tálalom.

Édes töltelékek:
Túró, lekvár, dió, mák, fahéj, kakaó, csokoládé, vaniliakrém, puncs

Sós palacsintatöltelékek:
Káposzta, hús, gomba, burgonya

Forrás: grocceni.com