2010. augusztus 31., kedd

A Fesztivál száma


Kedves olvasóm,
Összeállt a program, kereken 2 nap múlva közzé is teszem itt a blogon, 2-án, csütörtökön. És hogy miért ide lett időzítve? A programot úgy állítottuk össze, hogy a kettősség jellemezze! Gondolom így már kitalálható, hogy melyik a fesztivál száma?!
Még mindig nem?
2 nap
2 stílus
a palacsinta mellett szombaton főszerepben a SPORT és a HUMOR
vasárnap pedig szintén a palacsinta mellett a HAGYOMÁNY és a FIATAL TEHETSÉGEK

Szeptember 18-án szombaton 18:30-kor a Palacsinta-Király választás után sorsolás lesz! Egy különleges húzás, mégpedig olyan sorsjegyeket húzunk, amelyik mindegyikén egy szám és egy név szerepel. A tiéd lesz az?

Csak írd rá egy cetlire a számot és a neved, add le a REGISZTRÁCIÓS sátorhoz szeptember 18-án 18:00-ig és akár Te is nyerhetsz!

Hogy mit sorsolunk? Egy ajándékcsomagot, amit jómagam ajánlok fel!
Van elég IQ-d kitalálni, hogy melyik szám kerül a cetlire?:)

Jól figyelj, mert ezt csak a blog olvasói között sorsoljuk ki, sem plakáton, sem 18-án szombaton nem lesz reklámozva a "Fesztivál száma" nyereményjáték!

2010. augusztus 27., péntek

Megtelt!

Tisztelt Büfések, édességesek! Büfé jellegű ételeket és édességeket áruló vállalkozóktól elnézést kérünk, de nem tudunk többet befogadni!

Viszont kézművesek jelenzkezését továbbra is várjuk, 19-ére vasárnapra!

2010. augusztus 21., szombat

Támogatóink

Lassan a szervezés finisébe érünk, leendő támogatóinkkal most is folynak a tárgyalások, és büszkén mondom, sokuk fantáziát lát a rendezvényünkben, és támogatja vagy anyagiakkal, vagy szolgáltatással. Köszönjük előre is! Folyamatosan bővülő névsorukat jobb oldalt láthatjátok!

2010. augusztus 18., szerda

1 hónap múlva kezdődik a fesztivál!:)

Már csak egy hónap és kezdődik a Mátraterenyei Palacsintafesztivál! Visszaszámlálás indul:)

2010. augusztus 16., hétfő

Lehet mást is sütni vagy főzni!

Nem csak palacsintát! Ha úgy gondolod, hogy nem akarsz palacsintát sütni, de szeretnél valami mást sütni vagy főzni (gulyás, tócsni, laska, slambuc, bármi...), természetesen erre is biztosítunk lehetőséget, csak ezt a szándékod legkésőbb szeptember 6-ig jelezd felénk bármelyik elérhetőségünkön, hogy fel tudjunk rá készülni!

2010. augusztus 13., péntek

Pontosan hogyan is zajlik a palacsintasütés és egyben a rekordkisérlet?

A lényeg, hogy többen kell egyszerre a palacsintasütési folyamatban részt vennünk, mint 204 fő!
Immár eldőlt, hogy minimum 40db gáztűzhelyen történik majd a sütés 6-7 fős csapatokba, amiből 3 fő süti a palacsintát, a másik 3-4 fő tölti vagy segít a sütőbe önteni a tésztát, illetve kiadja a kóstolóknak.
Akik nem tudnak jönni 6-7 fős csapatokba, de szeretnének sütni, azok is megtehetik, csatlakozhatnak más kisebb csoportokhoz, vagy hozhatnak akár kemping gázt magukkal!
Fontos tudni még, hogy akik felíratkoztak nálunk már a sütésre, jöjjenek el regisztrálni is a REGISZTRÁCIÓS sátorhoz! Szeptember 18-án szombaton délelőtt 10:00 órától lehet ezt megtenni 14:00 óráig!

Megnyitás: 15:00, vége maximum 17:00.

Helyet, asztalt, palacsintatésztát, olajat mi adjuk!

A gáztűzhelyet pedig mindenki tudja, hogy hoz-e vagy sem, aki nem tud hozni, annak természetesen beszerezzük mi. Ami új, és eddig nem volt szó róla, hogy akinek van üres gázpalackja, az szóljon leges legkésőbb szeptember 6-ig, mert 10 palackot kapunk a Prímagáztól, és azt adagoljuk szét 40 felé! Tehát 30db üres palackra lesz szükségünk!

Nevezési díj a palacsintatöltelék! Aminek a mennyisége csapatonként 4 liter tésztához való! (Érdemes minél sokszínűbb töltelékeket hozni, mert ez is döntő lehet a zsűrizésnél!)

Mit kell biztosítani egy csapatnak a verseny során?
Csapatonként 3db palacsintasütőt hozni.
A rekordkisérlet végére el kell készíteni a csapatoknak egy palacsintás tálat, amit a zsűri ellenőriz, és megválasztja a legjobb tálat és kiderül, hogy melyik csapatnak lesz meg a Palacsintakirálya, illetve a Királynője egy évig!
Támogatói jegy ellenében palacsintát kell biztosítania a kóstolni szándékozó vendégeknek, amelynek értéke 200 és 500 Ft lesz majd, amikért 2db illetve 5db palacsintát kell átadni. Támogatói jegyet venni a regisztrációs sátorban lehet!

Bármilyen kérdésed van, hívj fel, vagy írj!

2010. augusztus 9., hétfő

Palacsintatészta egészségesen

Hozzávalók 4 főre:

2 nagy tojás
1 pohár tej
¾ pohár teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 tk olaj (vagy kókuszzsír)
csipet só
csipet Stevia por


A teljes kiőrlésű liszt miatt kiadósabb ez a fajta palacsinta, mint amit finomliszttel készítünk.

1.A hozzávalókat keverjük össze egy mixer segítségével alacsony fokozaton. Ha a tészta habzik, akkor hagyjuk ülni néhány percig.
2.Olajozzunk ki egy nagy palacsinta sütőt, hevítsük fel az olajat, majd öntsünk bele egy merőkanál tésztát. (A palacsintasütő méretétől függően ez lehet több, illetve kevesebb is.)
3.Süssük a palacsintát, amíg az alja világos barnává válik, majd fordítsuk meg.
4.Süssük a palacsinta másik oldalát fél percig, majd tegyük egy tányérra.
5.Ismételjük a 3. és 4. lépést, amíg el nem fogy a tészta. (Kb. 15 db átlagos méretű palacsinta készíthető ebből a mennyiségből.)

Tipp:
Ha a palacsintatészta leragad, illetve kicsit megég (ezt azután látjuk, hogy megfordítjuk), akkor tegyünk egy kis olajat a palacsintasütőbe.

Forrás: No Salty

Saját kiegészítés: Kapható olyan palacsintasütő (nekem van, igaz, hogy majdnem harminc ezer volt...:), amibe egyáltalán nem kell egy gram olaj sem, csak kicsit keverni a tésztába!

2010. augusztus 8., vasárnap

Kis előzetes a Szuperinfóban!:)

Hétvégén hazaérkeztünk a nyaralásból, és máris egy jó hír fogadott, máris bekerült a Szuperinfóba a logónk!:)

Viszont ahogy körbekérdeztem, településünkre még nem érkezett meg pénteken, addig is megtekinthető online itt!
Közben míg nyaraltunk, rengeteg telefonhívást kaptam a rendezvényre vonatkozólag, több árust vissza is kellett utasítanom a telítettség miatt... Közben megállapodtam a "sergőssel" is, a Féder Vidámpark jön hozzánk Ózdról! Szóval az érdeklődés továbbra is lankadatlan, a rekordkísérletre csak Nádújfaluból már most több, mint 100-an jelentkeztek és még van hátra több mint egy hónap! Mi lesz még itt?:)

2010. augusztus 6., péntek

Torockói (erdélyi) rétes palacsinta

Hozzávalók 4 főre:

4 ek étolaj
1 tojás1 dl tej
csipet só
1 kk ecet
késhegynyi szódabikarbóna
kb. 1 (3 dl-es) bögrényi rétesliszt
nyújtáshoz: finomliszt


Az olajat, a tojást és a tejet összekeverjük egy nagyobb tálban.
A szódabikarbónát egy csészében a sóval és az ecettel elkeverjük, felhabosítjuk és az olajos tejhez adjuk.
Annyi réteslisztet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk.
10 percet pihentetjük.
6-10 gombócot formálunk belőle (serpenyő méretétől függően).
Lisztezett deszkán rétestészta vékonyságúra nyújtjuk, majd összehajtogatjuk és 10 percet ismét pihentetjük.
Újból kinyújtjuk.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a tészták mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük. 2-3 darabonként érdemes egy kis olajjal megkenni a serpenyőt.

Forrás: NOL

2010. augusztus 5., csütörtök

Kapros, juhtúrós palacsinta

12 db kisült palacsintához:
Töltelék: 15 dkg liptói túró, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 dl tejjel készült fehérmártás, 1 tojás, 1 evőkanálnyi vágott, friss zöld kapor.

A liptói túrót áttörjük, elkeverjük a fehérmártással, a tojássárgával, a vágott kaporral és a tojás habjával. A palacsintákat a következő módon töltjük: amikor a palacsintát sütés közben megfordítottuk, levesszük a tűzről, megsült fél oldalát megkenjük a töltelékkel másik felét ráhajtjuk és mindkét oldalát pirosra átsütjük. Frissen, forrón tálaljuk.

Ez nem lehet rossz, ki is próbáljuk:)

Forrás: Indorecipe

2010. augusztus 4., szerda

Van egy jó palacsinta recepted???

Küldd el az ujfalusivendegseg@freemail.hu e-mail címre és közzéteszem a blogon!:)
Ha van kedved el is készítheted otthon, és fényképet is küldhetsz róla! Hajrá!


Én addig is nyaralok valahol a Balaton környékén, már hétfő óta automatikusan jelennek meg a bejegyzések(receptek), minden nap a héten, jövő hétfőtől pedig már élesben leszek megint!:)

2010. augusztus 3., kedd

Sós palacsinta finom gombával

Eddig jobbára édes palacsinta recepteket mutattam be, de most itt egy sós különlegesség:

Hozzávalók 4 személyre:
0.5 kg liszt
1 kiskanál sütőpor
2 kanál cukor
só, bors
víz
friss csombor
1 fej hagyma
olívaolaj
1 dl tejszín
1 kiskanál pirospaprika
petrezselyem zöld apróra vágva
gomba vegyesen

Megcsináljuk a palacsinta tésztát majd előkészítjük a tölteléknek valót.
A hagymát kis darabokra vágjuk és olajon megpirítjuk, majd hozzádjuk a gombadarabokat és azt is pirítjuk egy kis ideig. Az egészet megfűszerezzük és a végén a tejszínnel addig forraljuk, amig teljesen száraz lesz a töltelék. A kész tölteléket a palacsinta tésztába töltjük és felgöngyöljük és tejfölel tálajuk. Díszíthetjük petrezselyem zölldel is.

Forrás: Receptvarázs

2010. augusztus 2., hétfő

Csúsztatott palacsinta

Hozzávalók:

20 dkg vaj
6 db tojás
3 dl tej
3 db tejszín
10 dkg cukor
20 dkg liszt
vaníliás cukor
citromhéj
20 dkg narancslekvár
20 dkg dió
1 cs. puncs pudingpor
½ l tej
5 dkg mazsola
5 cl rum
A tojás sárgáját hideg tejjel elkeverjük, majd kevés sót és cukrot teszünk bele, s hozzáadjuk a lisztet. Mindig sűrű tésztát keverünk, s ezt hígítjuk fel kellő mértékben tejjel vagy tejszínnel. Simára kikeverjük, majd hagyjuk kicsit pihenni. A tojás fehérjéből kemény habot verünk.

A cukrot a már fehér, de még folyós fehérjéhez adjuk (1 tojás 1,5 dkg cukor), s addig verjük tovább, míg a cukor el nem olvad (ekkorra a hab is kemény lesz). A hab 1/3-val fellazítjuk a tésztánkat, majd a többit is óvatosan hozzákeverjük. Így egy könnyű, laza állományú tésztát kapunk.. Forró vajra rámerjük a palacsinta sütőbe, eligazítjuk, kicsit előmelegítjük, majd sütőbe tesszük, s megsütjük 160-170 °C-os sütőben, hogy a tésztánk teteje ne ragadjon. Ha megsült tálra csúsztatjuk, amit előtte megszórtunk durvára vágott dióval. A palacsintánkat megkenjük narancs lekvárral, megszórjuk durvára vágott dióval és áztatott mazsolával. Ebből 4-5 réteget készítünk. Az utolsó lapot ráfordítjuk, mintha egy kalap lenne. Az így felhalmozott palacsintánkat még áthevítjük, átsütjük. Puncsmártást készítünk hozzá: hidegen kötő pudingport simára keverünk. Rummal és mazsolával ízesítjük. A palacsintát, mint a tortát felvágjuk, s a szeletet a puncsmártásra helyezzük.

Forrás: wikibooks