2010. július 29., csütörtök

A stand-up comedy vajon mi?

Nem titok, hogy van már egy előzetes, "durva" programunk, azonban ennek részletei egyelőre maradjon titok, merthogy még mi sem tudjuk pontosan, hogy mik lesznek, de egy valami biztos: szombaton a STAND-UP COMEDY főszerepben lesz! De mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

"A stand-up comedy egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a humorista egyedül, leggyakrabban kellékek nélkül, közvetlenül a közönséghez szólva adja elő műsorát. Az előadó rendszerint gyors tempóban rövid, humoros történeteket mesél el, illetve vicceket vagy ún. egysoros poénokat mond el. A hallott, innen-onnan összeszedett vagy saját maga által kitalált történeteket ismerőseire-rokonaira vonatkoztatja vagy épp magát helyezi ezekbe, mivel a személyes élmény egyes szám első személyben jobban átadható. A stand-up comedy előadásokat leggyakrabban úgynevezett comedy clubokban, bárokban, felsőoktatási intézményekben és színházakban adják elő, bár a helyszínre semmilyen megkötés nincsen."


Szép Bence már biztosan a vendégünk lesz, aki a 3. helyet szerezte meg a tavalyi Mondom a Magamét c. MTV tehetségkutatón

"Az előadó és a közönség között rendkívül szoros kapcsolat van. A nézők elvárása az, hogy a humorista folyamatosan megnevettesse őket. Ha ez nem sikerül, akkor előfordulhat, hogy a közönség bekiabálásokkal cukkolni kezdi az előadót (angolul ez a heckling). A jó komikus ilyenkor képes váltani és a saját javára fordítani a bekiabálásokat, így lépve tovább a hullámvölgyön, és újból megnevettetni a közönséget.

A műfaj leginkább az angolszász országokban népszerű, de az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb érdeklődés van iránta. A stand-up comedy kifejezésnek egyébkén nincsen elfogadott magyar megfelelője. Többen a dumaszínház vagy a színpadi komédia kifejezést használják. Fábry Sándor megpróbálta elterjeszteni saját ötletét, az állj ki és mondd szókapcsolatot, de eddig kevés sikerrel járt."

Forrás: Vasnépe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése