2010. augusztus 2., hétfő

Csúsztatott palacsinta

Hozzávalók:

20 dkg vaj
6 db tojás
3 dl tej
3 db tejszín
10 dkg cukor
20 dkg liszt
vaníliás cukor
citromhéj
20 dkg narancslekvár
20 dkg dió
1 cs. puncs pudingpor
½ l tej
5 dkg mazsola
5 cl rum
A tojás sárgáját hideg tejjel elkeverjük, majd kevés sót és cukrot teszünk bele, s hozzáadjuk a lisztet. Mindig sűrű tésztát keverünk, s ezt hígítjuk fel kellő mértékben tejjel vagy tejszínnel. Simára kikeverjük, majd hagyjuk kicsit pihenni. A tojás fehérjéből kemény habot verünk.

A cukrot a már fehér, de még folyós fehérjéhez adjuk (1 tojás 1,5 dkg cukor), s addig verjük tovább, míg a cukor el nem olvad (ekkorra a hab is kemény lesz). A hab 1/3-val fellazítjuk a tésztánkat, majd a többit is óvatosan hozzákeverjük. Így egy könnyű, laza állományú tésztát kapunk.. Forró vajra rámerjük a palacsinta sütőbe, eligazítjuk, kicsit előmelegítjük, majd sütőbe tesszük, s megsütjük 160-170 °C-os sütőben, hogy a tésztánk teteje ne ragadjon. Ha megsült tálra csúsztatjuk, amit előtte megszórtunk durvára vágott dióval. A palacsintánkat megkenjük narancs lekvárral, megszórjuk durvára vágott dióval és áztatott mazsolával. Ebből 4-5 réteget készítünk. Az utolsó lapot ráfordítjuk, mintha egy kalap lenne. Az így felhalmozott palacsintánkat még áthevítjük, átsütjük. Puncsmártást készítünk hozzá: hidegen kötő pudingport simára keverünk. Rummal és mazsolával ízesítjük. A palacsintát, mint a tortát felvágjuk, s a szeletet a puncsmártásra helyezzük.

Forrás: wikibooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése